piątek, 11 stycznia 2019

Ramen. Smak wspomnień (2018) - recenzja

Brak komentarzy:
 

Ramen. Smak wspomnień (2018)

Reżyseria: Eric Khoo
Premiera w Polsce: 11 stycznia 2019

Eric Khoo jest chyba jedynym reżyserem z niewielkiego, tropikalnego Singapuru, który zrobił taką karierę, a jego filmy pokazywane są na ważnych festiwalach. Także jego najnowsze dzieło Ramen. Smak wspomnień zaliczył premierę na Berlinale, choć w jednej z mniej prestiżowych sekcji.



Masato jest młodym mężczyzną, który pracuje w prowadzonej przez jego ojca restauracji z ramenem, zupą, która choć nie ma japońskiego rodowodu, szybko stała się popularnym daniem w Kraju Kwitnącej Wiśni. Gdy jego tata umiera to na jego barkach spocznie obowiązek prowadzenia lokalu. Masato postanawia wybrać się do Singapuru, skąd pochodziła jego matka i gdzie spędził kilka pierwszych lat swojego życia. Postanawia tam też odnaleźć swojego wuja oraz liczy na to, że ten podzieli się z nim recepturą na zupę na żeberkach – wielki przysmak. W podróży pomaga mu Miki, mieszkająca w Singapurze Japonka, która prowadzi kulinarnego bloga. Wizyta w Singapurze będzie też okazją do odbudowania rodzinnych więzi, które rozpadły się przez życiowe wybory jego  matki.

Ramen. Smak wspomnień to film, którego tytuł sugeruje skoncentrowanie akcji na japońskich przysmakach. I choć mają one ważne miejsce w fabule, a bohaterowie zajadają się azjatyckimi specjałami, to jedzenie staje się tylko przyczynkiem do rozmów, a najważniejszy jest wątek pojednania rodziny po latach, na której rysą położyła się trudna historia Dalekiego Wschodu. Okazuje się, że może relacje mogą jednak zostać naprawione, choć będzie to kosztować wiele emocji, ale od czego jest pyszna kuchnia, która pozwala się uporać ze wszystkim. A wspomnienia, nagrane w pięknie wystylizowanych sekwencjach, nie staną się źródłem bólu, a radości.

Ramen. Smak wspomnień to prosta historia, ale podana w smakowity sposób, dzięki czemu ogląda się go dosyć przyjemnie, o ile w kinie nie pojawia się z pustym żołądkiem.



Daniel Mierzwa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz