niedziela, 24 stycznia 2016

Karczochy dla każdego!

2 komentarze:
 
Ahoj kamraci!

Mamy dziś dla Was coś ze starej szkoły, a dokładniej coś z naszej starej serii, do której zamierzamy powoli powracać. Egzotyka w Twoim domu to seria postów dotycząca rzadko używanych składników w naszych domach, często niedocenianych, a równie smacznych co pomidor, ogórek, czy musztarda :)

W dzisiejszym odcinku karczochy. Mają kulisty kształt, fioletowe kwiaty i łuskowate liście o mięsistych nasadach. Pochodzą głównie z rejonu Morza Śródziemnego, uprawiany jest także w Ameryce Północnej. W 100 g karczoch ma 47 kcal, zawiera 3,3 g białka, 10,5 g węglowodanów, 45 mg wapnia, 60 mg magnezu, 1,29 mg żelaza i 10 mg witaminy C. Do spożycia gotowy jest po ugotowaniu, usmażeniu lub upieczeniu. Można je także konserwować w puszkach, a czasem również dodawać do surówek.

Ryż z karczochami

Składniki:
225 g karczochów z puszki
1,5 szklanki ryżu
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1 mała cebula
5 szklanek bulionu warzywnego
¾ szklanki startego sera żółtego
Sól, pieprz

Wykonanie:
Rozpoczynamy od rozgrzania na głębokiej patelni oliwy i dwóch łyżek masła.
Smażymy pokrojoną cebulę około 5 minut.
Dodajemy ryż i smażymy 3 minuty.
Wlewamy bulion i płyn z karczochów i gotujemy 25 minut.
Dodajemy pokrojone karczochy i gotujemy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zestawiamy z ognia i dodajemy resztę masła i żółty ser.

Smacznego!

#Amanda&Hubert

2 komentarze:

  1. wygląda apetycznie :)
    http://liikeeme.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesująco :D
    Susette
    http://0zuzol0.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń