wtorek, 23 czerwca 2015

Kasztany nie tylko jesienią

2 komentarze:
 
Siema :)

Wprawdzie wiosna już za nami i lato już się rozpoczęło to dziś trochę jesiennie ;)  Każdy z nas wie co to kasztan, niektórzy kojarzą je z ludkami, które robili na technice sami, albo swoim dzieciom, inni z wypadów do parku, jak spadały z drzewa wprost na głowę wbijając się kolcami ;)


Osobiście uwielbiałam wbijać w nie zapałki i robić zwierzyniec, stały na półce tak długo, aż nie pomarszczyły się, bo były całe wyschnięte, to oznaczało czas pożegnań :)
Nawiązując do jesiennych spacerów dziś w naszym kąciku egzotycznym Kasztany jadalne, czyli orzechy w zielonej łupinie pokrytej kolcami o brązowej skórce. Pochodzą głównie z rejonów na południe od Alp, a także obecnie rozpowszechniane są w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie.

W 100 g mają 224 kcal, zawierają także białko (4,2 g), potas (447 mg), magnez (84 mg), wapń (18 mg) oraz witaminę C.  Można je spożywać zarówno na surowo, szczególnie kiedy są świeże, a kiedy wyschną, można je upiec lub zrobić z nich kompot. W Niemczech popularna jest zupa kasztanowa, a na Węgrzech i Słowacji masa kasztanowa.

My proponujemy przepis na budyń z kasztanów

Składniki:
  • 25 dag kasztanów jadalnych
  • 5 łyżek sosu czekoladowego
  • 12 dag cukru
  • 4 dag masła
  • 20 dag jabłka
  • 150 ml rumu
  • 2 dag bułki tartej
  • 4 jaja
  • 1 łyżka skórki z cytryny


Wykonanie:
  • Kasztany gotujemy, odcedzamy, obieramy z skórki i mielimy.
  • Przecieramy przez sito do miski
  • Dodajemy roztarte masło, cukier, żółtka, rum, startą skórkę z cytryny i całość ucieramy na masę
  • Dodajemy kawałki jabłka bez skórki
  • Ubijamy pianę z białek i dolewamy do masy, posypujemy bułką tartą
  • Gotujemy przez godzinę
  • Polewamy sosem czekoladowym.


Smacznego!

#Amanda&Hubert






2 komentarze:

  1. Tylko skąd w czerwcu wytrzasnąć kasztany...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie martw się kochana! Gotowane kasztany są dostępne w sklepach cały rok.

      Usuń