wtorek, 14 kwietnia 2015

Kłujesz jak kaktus!

Brak komentarzy:
 
Joł!

Są owoce i warzywa, które wyglądają groźnie jak pitbulle. Jednym z nich są jest opuncja figowa, soczyście zielona, porośnięta drobnymi kolcami nie wygląda zbyt przyjaźnie. Mimo to da się z niej przyrządzić pyszne dania. 
Dziś przepis na:
Nopalitos con chili

Składniki:
  • 4 małe górne liście opuncji figowej
  • 400 g kartkówki
  • 1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
  • 1 średniej wielkości cebula (posiekana)
  • 1 /4 szklanki posiekanej zielonej papryki 
  • 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka stołowa mielonego chili 
  • 1 szklanka zblendowanych pomidorów 
  • 1 szklanka wody 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka oregano 
  • 1 puszka czerwonej fasoli

Sposób przygotowania:
1. Umyj opuncję (zrób to w rękawiczkach!), a następnie usuń kolce za pomocą obieraczki do warzyw. Pokrój opuncję w małą kostkę i wypłucz. Odłóż na bok.
2. Podsmaż karkówkę w oleju. Tak przygotowaną karkówkę pokrój na kostki około centymetra. Wrzuć do rondla z niewielką ilością wody i duś często mieszając. Gdy karkówka ściemnieje, dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Gdy papryka zmięknie dodaj opuncji i duś jeszcze 3 minuty.
3. Przygotowana mieszkankę wrzuć na patelnie. Dodaj pomidorów, wody, soli i oregano. Gotuj do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Po wrzeniu zmniejsz ogień na planiku i przykryj patelnię. Duś jeszcze 30 minut, okazjonalne mieszając.
4. Odsącz fasolę (pozostaw zalewę, przyda się później). Dodaj fasolę i połowę zalewy do duszących się składników. Duś jeszcze 15 min bez przykrycia

#Amanda&Hubert 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz