czwartek, 2 kwietnia 2015

Gołąb jest prawdziwym rodzynkiem wśród ptaków

Brak komentarzy:
 
Hej, hej!

Czy też mieliście tak, że w dzieciństwie podczas oglądania kreskówki Dastardly and Muttley i nucenia łap gołębia, łap gołębia, zastanawialiście się co zrobić z gołębiem, gdy już się go złapie?
Tak? Więc dzisiaj przepis na gołębia a'la diplomate.

Składniki:
  • 4 gołębie 20 dag słoniny
  • tłuszcz
  • białe wytrawne wino
  • białko
  • 20 dag majonezu
  • łyżeczka startej skórki cyt cytrynowej
  • łyżeczka wiórków kokosowych; sól
  • pieprz
  • cukier i sok z cytryny do smaku


Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitka, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, polem wytworzonym sosem Miękkie gołębie ułożyć na półmisek. Sos połączyć z białkiem, zagotować i gotować kilka minut ciągle mieszając, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę, wystudzić, wymieszać z majonezem i wiórkami kokosowymi, polać przygotowane mięso i udekorować

Uwaga! Przed podaniem należy 12 razy wypowiedzieć hasło Łap gołębia!

#Amanda&Hubert

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz