środa, 25 marca 2015

Z ziemi włoskiej do Polski

2 komentarze:
 
Heja!

Pewnie każdy z Was zna takie włoskie pyszności jak tiramisu, panna cotta czy Cicciolina. Ale czy ktoś z Was próbował innego włoskiego przysmaku- zabajone? Każdy kojarzy ten smak lodów na gałki. Wszyscy, gdy byli dziećmi, chcieli chociaż jedną gałkę o tym smaku, ponieważ na karteczce z nazwą smaku była atrakcyjna ilustracja z butelką alkoholu.
Zatem dzisiaj przepis na ten prawdziwy cymes.

Składniki:
  • 7 żółtek
  • 150g cukru
  • 250ml czerwonego słodkiego wina (według tradycyjnej receptury powinno to być wino Marsala)
  • szczypta soli


Wykonanie:
Na ogniu postawić garnek z wodą (powinna zajmować 1/3 objętości naczynia). W międzyczasie w misce utrzeć żółtka z cukrem i solą na jasną, gęstą i puszystą masę.
Miskę postawić na naczyniu z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski), do utartych żółtek dolać wino i cały czas mieszając trzepaczką podgrzewać aż masa zgęstnieje. Trwa to około 10 minut. 
Ważne, aby cały czas masę ubijać, będzie wtedy lekka, puszysta i nie powstaną grudki.
(Uwaga! Jajka przed rozbiciem sparzyć, salmonella, mimo, że brzmi jak po włosku, nie jest niczym fajnym!)

Podawać z dodatkiem biszkoptów i świeżych owoców.

Smacznego!

#Amanda&Hubert

2 komentarze: