piątek, 13 marca 2015

Topinambur

2 komentarze:
 
Witajcie ;)

Dzisiaj ponownie zajrzymy do naszego egzotycznego kącika kulinarnego :) Topinambur to jadalne bulwy mające kształt elipsy lub gruszki. Osiągają długość do 7-10 cm, a ich grubość wynosi od 3 do 6 cm.
Głownie uprawiany jest w Ameryce Północnej, jednak obecnie rozpowszechniony jest również na innych kontynentach m.in. w Europie.
100 g tej rośliny ma około 41 kcal, a same bulwy możemy jeść na surowo, gotowane lub pieczone. We Francji i Włoszech używa się ich do zup. Mogą być przyrządzane jak ziemniaki.


Sałatka z topinambura:

Składniki:
  • Około 450 g topinambura (pokrojonego w talarki)
  • 3 łyżki czarnych oliwek w oliwie (posiekanych)
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki skórki z cytryny
  • 0,5 szklanki pieczonej papryki (pokrojone w kostkę)
  • Sól, pieprz


Wykonanie:
  • W garnku gotujemy wodę
  • Dodajemy topinambur i gotujemy około 10 minut lub aż staną się miękkie, odcedzamy
  • Mieszamy wszystkie składniki
  • Odstawiamy na co najmniej 1 godzinę
  • Podajemy w temperaturze pokojowej.


Smacznego!

#Amanda&Hubert


2 komentarze:

  1. Nie znałam tego wcześniej :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Poluję na to warzywo. Mam wielką ochotę go spróbować, tym bardziej, że wiele lat temu był bardzo popularny w Polsce.

    OdpowiedzUsuń