sobota, 7 marca 2015

Dobra strawa ta trawa .

3 komentarze:
 
Siema :)

Czy ty też jako dziecko jadłeś trawę? Chyba każdy chciał kiedyś spróbować jak smakuje ten zielony cud natury, a zmądrzało się dopiero wtedy, gdy zobaczyło się sąsiada z pieskiem na tym trawniku. Jednak dziś w naszym egzotycznym cyklu nie będzie nic o tym pokarmie dla świnek morskich, pragniemy polecić Wam trawę cytrynową.


Pochodzi ona z Azji południowo- wschodniej, a także uprawia się ją w krajach śródziemnomorskich. Jest koloru bladozielonego lub zielonego. Dostać możemy ją świeżą lub suszoną i jest bardzo popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, szczególnie używana do zup, napojów oraz jako przyprawa. W 100 gramach ma 99 kcal i bogata jest w magnez, żelazo oraz witaminę C. Specjalnie dla Was mamy przepis na:

KURCZAKA Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • Puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • Pół puszki ananasa
  • 4 łyżki miodu
  • Łyżka octu
  • Pół łyżki imbiru
  • Sól, pieprz
  • Pół łyżeczki chili
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
  • Pół cytryny
  • Ryż

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki kroimy w kostkę.
  • Pierś z kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu, papryce, chili oraz imbirze.
  • Smażymy mięso z cebulą i porem, a po chwili smażenia dodajemy ananasa i kukurydzę. Następnie dolewamy miód z octem i sokiem z cytryny oraz wrzucamy trawę cytrynową.
  • Wszystko dusimy przez około 15-20 minut, a ugotowane danie podajemy z ryżem :)


Poczujcie się jak Azjaci w swoich domach :)
Smacznego!

#Amanda&Hubert 


3 komentarze:

  1. Kocham kuchnię azjatycką :)
    Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hahah, ja nigdy nie jadłam trawy... chyba jestem jakaś dziwna :P
    A przepis wygląda ciekawie :)
    http://sweet-crocodile.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłabym się na takie azjatyckie smaki. ;)

    OdpowiedzUsuń