czwartek, 5 lutego 2015

Metan, etan, propan, rambutan…

8 komentarzy:
 
Czołem kamraci!

Metan, etan, propan, butan….zaleciało trochę chemią z gimnazjum, ale dziś ponownie zajrzymy do naszego egzotycznego kącika. W końcu  w kuchni, jak w miłości chemia jest potrzebna.
Tym razem pod nóż bierzemy owoc o tajemniczej nazwie rambutan (Nephelium lappaceum). Ma jajowaty kształt i czerwony kolor, a pokryty jest miękkimi kolcami. Pod „skorupką” znajduje się szklisty miąższ, bogaty w witaminy B2 i C. Pochodzi on z Chin oraz z Malezji, a najlepiej smakuje na surowo lub jako składnik marmolady i wina musującego.



Proponujemy również TORCIK Z RAMBUTANEM:
Składniki:
·         5 białek
·         Szklanka cukru
·         0,5l śmietany kremówki 30% lub 36%
·         Zagęszczacz do śmietany
·         Puszka owoców rambutanu oraz papai

Wykonanie:
  • Zaczynamy od ubijania białka, podczas tej czynności dodajemy ¾ szklanki cukru, a później  pieczemy białko przez 5 minut w 160 stopniach, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy około 1,5 godziny.
  •  Bezę suszymy przy uchylonym piekarniku około godziny w 100 stopniach.
  • Wyłączamy piekarnik i zostawiany ciasto aż ostygnie.
  • Ubijamy śmietanę z ¼ szklanki cukru i zagęszczaczem.
  • Rozsmarowujemy śmietanę na spodzie bezowym, na co układamy warstwę odsączonych owoców.


Smacznego!

#Amanda&Hubert 

8 komentarzy:

  1. Super przepis :) tylko gdzie można dostać składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio składnik ten dostaliśmy w Selgrosie :)

      Usuń
  2. Bardzo fajny przepis , na pewno z niego skorzystam : ) .
    + Obserwujemy ? , daj znać u mnie : lublins.blogspot.com . Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam,że nie próbowałem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy owoc :-) a ciacho musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale sympatyczny owoc :) Dziękuję za zaproszenie, cieszę sie, że tu trafilam :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znam tego owocu, a chętnie sama bym go przetestowała. Ciacho też fajne

    OdpowiedzUsuń