piątek, 27 lutego 2015

Kwiaty na talerzu

2 komentarze:
 
Czołem :)

Pewnie nie raz chodząc po ogródku babci widzieliście te wszystkie piękne kwiaty, niektóre z nich były słodziutkie,  jak dzieci, aż chciałoby się je schrupać. Dziś pokażemy Wam, że nawet kwiaty można jeść, gdy nic innego nie chce urosnąć. Zapraszamy na kolejną odsłonę Egzotyki w Twoim domu- kwiaty jadalne.


Jadalnymi są m.in.: goździk, róża, fiołek, bratek, lwia paszcza, aksamitka oraz kwiaty cukinii. Kwiaty te występują w różnych regionach w należności od gatunku, który nas interesuje. Są one niskokaloryczne, a zawierają dużo witamin i innych składników mineralnych oraz olejków eterycznych i błonnika. Mogą być one spożywane oddzielnie, wykorzystane jako dekoracja, a także w zależności od gatunku jako przyprawa. W Chinach do sałatek, zup i przystawek dodawane są np. chryzantemy, z kolei w krajach śródziemnomorskich popularne są kwiaty ogórecznika.

Tarta z kwiatami cukinii

Składniki:
  • Ciasto francuski
  • 150 g twarożku z koziego sera
  • Kwiaty cukinii
  • Młoda cukinia
  • Kilka suszonych pomidorów
  •  Gałązki tymianku
  • Świeżo mielony pieprz
  •  Jajko lub mleko

Wykonanie:
  • Ciasto francuskie układamy na papierze do pieczenia i smarujemy jajkiem lub mlekiem i połową serka wymieszanego z pieprzem.
  •  Kroimy cukinię i pomidory
  • Pozostałym serkiem nadziewamy kwiaty cukinii i układamy na tarcie wraz z cukinią, pomidorami i gałązkami tymianku.
  • Na koniec zaginamy brzegi ciasta do środka.
  • Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

#Amanda&Hubert

2 komentarze:

  1. Przepis super. :) Brakuje mi tylko zdjęcia, żeby zaczęła mi cieknąć ślinka. ;)

    OdpowiedzUsuń