piątek, 20 lutego 2015

Gejsza na talerzu.

2 komentarze:
 
Witajcie!

Dziś coś niespotykanego, a mianowicie jak mieć gejsze w swoim domu. Nie od dziś wiadomo, że są one mistrzyniami konwersacji i sztuk artystycznych, ale pewnie wielu z Was jedyne co kojarzy z gejszą to książka albo film Wyznania gejszy.
Dziś wprost z rodzinnej książce kucharskiej przepis na:



Turbota a la Gejsza
Składniki:

  • 500g świeżego turbota (może być również inna ryba, np. sola)
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 cebule
  • Ząbek czosnku
  • Łyżeczka nasion sezamu
  • Łyżeczka musztardy
  • Łyżka octu winnego
  • Pół łyżeczki cukru
  • Po szczypcie zielonego i czarnego pieprzu oraz ostrej mielonej papryki i soli
  • Listki natki pietruszki

Wykonanie:

  • Rybę sprawić, filetować, pokroić w cienkie plastry
  • Układamy na naczyniu do marynowania
  • Cebulę i czosnek siekamy
  • Łączymy z przyprawami, sosem sojowym i octem
  • Zalewamy marynatą rybę
  • Trzymamy w lodówce przynajmniej przez noc
  • Na końcu możemy przybrać natką pietruszki i podawać z pieczywem.
Smacznego!

#Amanda&Hubert

2 komentarze:

  1. No co do tej gejszy to się zgodzę, że znam tylko z filmu i bardzo zaskoczył mnie przepis. Musze kiedyś spróbować! :D

    Pozdrawiam!
    www.zyjlepiej.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie spróbuję przepisu, bo ryby nienawidzę :P ale dodawajcie przepisy, bo napewno z innych skorzystam :P

    poprostunati.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń