wtorek, 20 stycznia 2015

Wprost na talerz

Brak komentarzy:
 

Elo, elo, joł, joł!

Wielu z was jeździ samochodem, autobusem lub rikszą. I za pewne wielu z was jechało nocą przez ciemny las. Z daleka dostrzegliście świecące punkty- oczy dzikich zwierząt. Gdy te okazy leśnej fauny spokojnie żerują sobie wśród drzew nie są problemem. Ale co zrobić gdy któreś z tych zwierząt wyskoczy pod nasze koła w akcie samobójstwa i niechybnie samobójstwo to okaże się udane? Odpowiedź jest krótka- zjeść to zwierzę.
Dlatego dziś przepis na: warchlaka po królewsku.

Aby przyrządzić ten przysmak potrzebujesz:
·         warchlaka (postaraj się, aby był bez sierści),
·         40 dag kaszy krakowskiej (nie martw się, gdy mieszkasz w Warszawie, Nowym Jorku lub Sieradzu, spokojnie kupisz ją w sklepie spożywczym),
·         5 dag masła,
·         3 szklanki wody,
·         15 dag cebuli (witajcie w Polsce),
·         tłuszcz (bez tłuszczyku się nie obędzie),
·         5 dag rodzynek,
·         4 żółtka,
·         ¼ szklanki keczupu,
·         sól,
·         pieprz i miód naturalny do smaku.

Plan działania:
1.     Sprawionego warchlaka umyć (zrób to w kuchni, postaraj się nie wrzucać go młodszej siostrze do kąpieli), natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin (nie zapomnij o nim, to nie ma być szynka długodojrzewająca)
2.      Kaszę zetrzeć z białkiem, wysuszyć w piekarniku, często mieszając, żeby się nie przypaliła.
3.      Do wrzącej wody dodać masło, wsypać kaszę, zamieszać, potem przykryć i zagotować.
4.      Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować 30-40 min.
5.      Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, połączyć z kaszą i opłukanymi rodzynkami, następnie doprawić.
6.      Wyparowaną wodę w naczyniu uzupełnić.
7.   Masą napełnić wnętrze warchlaka, zaszyć, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem.
8.      Żółtka połączyć z keczupem, doprawić i polewać warchlaka pod koniec pieczenia.
9.      Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.



Czyż warchlak nie wygląda tak słodko, że każdy chciałby go schrupać?

#Amanda&Hubert

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz