niedziela, 18 stycznia 2015

O kurczę, ale kurczę!

2 komentarze:
 
Ahoj!

W dzisiejszym kąciku kulinarnym mieszamy zwykłość z niezwykłością, bo każdy z nas pewnie nie raz miał do czynienia z kurczakiem. Jeżeli nawet nie był  na wsi i nie widział tych biegających po podwórku skurczybyków, to miał go na talerzu w rożnych wydaniach lub oglądał bajkę Uciekające kurczaki.
Jemy udka, skrzydełka, piersi, z odmiennymi dodatkami i przyprawami. Oblewamy je sosami i pieczemy na grillu, nic tylko oblizywać paluchy. Jednakże możliwe, że tego cudeńka, o którym dziś pragnę Wam napisać, nie mieliście okazji próbować.


Kurczę a'la frytki

Składniki:

  • 1/2 dużego kurczaka - mogą być same piersi
  • sól czosnkowa - sam czosnek granulowany też wystarczy
  • pieprz
  • sól
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • mleko
  • 1 szklanka oleju

Wykonanie:
  • Kurczaka umyć, wyjąć kości. Mięso kroimy w paski i nacieramy solą czosnkową i pieprzem.
  • Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mąkę przesiewamy, wbijamy jajka, solimy, dodajemy tyle mleka, aby ciasto było nieco gęstsze niż na naleśniki i mieszamy na jednolita masę.
  • W tak przygotowanym cieście maczamy kawałeczki kurczaka i smażymy na rozgrzanym oleju.
  • Gdy ciasto będzie złotego koloru, wyjmujemy łyżką durszlakową na półmisek.
  • Mięsko najlepiej smakuje z chrupiącą sałatą i pieczonymi ziemniaczkami lub po prostu frytkami.


Serdecznie polecam wszystkim wielbicielom nuggetsów, gdyż jest to bardzo zbliżone do tego danie, a nie trzeba kruszyć płatków kukurydzianych, ani specjalnie kupować gotowych posypek.

Dbajcie o siebie i trzymajcie się cieplutko

#Amanda&Hubert


2 komentarze:

  1. Spróbuję tego przepisu! Jak tylko mama kupi kurczaka :(

    Pozdrawiam,
    Colorless Cat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też czekamy aż mama kupi kurczaka, bo ostatnio ciągle kupuje tylko krewetki i krewetki...

      Usuń