wtorek, 27 stycznia 2015

Lalki i laleczki

2 komentarze:
 
Dzień dobry! Dzień dobry!

Kulinarne smakołyki dziś w jeszcze słodszym wydaniu. Torty, ciasta, batony, a tyłek rośnie. Niestety nie ma co się oszukiwać lubimy to, co ma duuużo cukru :) Jednak na to cudeńko trzeba się skusić nawet, gdyby się miało mieć wyrzuty sumienia. Jest to idealny pomysł na urodziny, prywatki, biznes party, a także jako deser w klubie seniora.
Trzeba jednak pamiętać, że ciasto to nie jest polecane na urodziny dla małych dziewczynek, pod groźbą, że zechcą zostać małymi miss.

Dziś polecany:

Tort śmietankowo-ananasowo-brzoskwiniowy „Miss Polonia”

Składniki:

Biszkopt 1
·         4 jajka
·         8 łyżek cukru
·         8 łyżek mąki tortowej
·         4 łyżki mąki ziemniaczanej
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 łyżka octu
·         Szczypta soli do białek

Biszkopt 2
·         Skład taki sam jak poprzedniego.

Masa:
·         1 litr śmietany kremówki 30%
·         5 łyżeczek żelatyny 
·         3/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody
·         4 łyżki cukru pudru
·         puszka ananasa
·         puszka brzoskwiń

Masa cukrowa:
·         75ml gorącej wody
·         3 łyżki żelatyny
·         3 łyżki glukozy
·         800g cukru pudru (może nie wyjść cały)
·         2 łyżki masła
·         barwniki; czerwony, biały , żółty

Dodatkowo:
·         lalka, pisak kolorowy, perełki

Sposób przygotowania:
Biszkopt: 
Białka należy oddzielić od  żółtek oraz ubić ze szczyptą soli na sztywno. Potem  dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy. Żółtka łączymy z resztą cukru, późnij dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ubijamy do białości. Żółtka łączymy z białkami, dodajemy wymieszane i przesiane mąki. Mieszamy wszystko delikatnie, wylewamy do foremki na babkę wysmarowanej i wysypanej tartą bułką.

Drugi biszkopt robimy identycznie jak pierwszy, tylko wylewamy do wysmarowanej i wysypanej tartą bułka tortownicy, lub możemy dwa biszkopty razem zrobić i podzielić na dwa i wylać do oddzielnych foremek. Piec przez 30-40min w temp.175 stopni.

W kolejnym kroku ananasa i brzoskwinię wylewany na sitka, syropy należy zmieszać , a owoce pokroić w kostkę.

Zimne biszkopty przekroić; w formie babki dwa razy, a z tortownicy jeden raz. Nasączyć sokiem ananasowo-brzoskwiniowym.

Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki przegotowanej  wodzie. Śmietanę ubijamy , dodajemy cukier puder, rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy , dodajemy pokrojone owoce, mieszamy.

Układamy:
·         Krążek biszkoptu z tortownicy
·         nakładamy 1/4 masy śmietanowo-owocowej
·         drugi krążek biszkoptu z tortownicy
·         ponownie 1/4 masy śmietanowo-owocowej;  
·         największy krążek biszkoptu z formy babki
·         i na to 1/4 masy śmietanowej
·         środkowy krążek biszkoptu
·         ostatnią część masy śmietanowej
·         ostatni krążek biszkoptu.

W środek tortu wbijamy dobrze umytą lalkę.


Aby zrobić masę cukrową  żelatynę rozpuszczamy w 75 ml gotowanej wody, dodajemy glukozę, mieszamy, dodajemy stopniowo cukier, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania masy plastycznej , dodajemy dwie łyżki masła i wyrabiamy na jednolitą masę dzielimy na trzy kulki do dwóch dodajemy barwniki. Każdą osobno wałkujemy i obkładamy tort formując suknię, dekorujemy, wynosimy w chłodne miejsce.

Smacznego!! Pamiętajcie o dzieciach i zwierzakach, nie zjedzcie wszystkiego sami!! 

#Amanda&Hubert 


2 komentarze: